ZID Theater, een podium om jezelf te zijn

Nieuwe kanten

Door: Ulla Nuess

Karolina Spaic (53) is sinds 25 jaar directeur en regisseur van het ZID Theater. Het is geen theater in traditionele zin. Karolina gebruikt de theatervorm in projecten om creativiteit op te wekken en mensen in hun kracht te zetten. Creativiteit is levenskracht.

In het ZID Theater komen mensen bij elkaar, gaan met elkaar in gesprek en werken samen aan een thema. Het is een podium om jezelf te zijn of weer te worden, je kwaliteiten in te zetten en te ontwikkelen waar je goed in bent.

‘Mensen kunnen vast lopen in hun leven, vaak heel krachtige mensen, die geconfronteerd zijn met ingrijpende gebeurtenissen zoals ziekte, verlies van partner of werk,’vertelt Karolina. ‘Onvoldoende zelfvertrouwen en pech kan mensen ook parten spelen en eraan hinderen om de juiste stappen te zetten.’

Door creatief te zijn krijgen mensen weer zelfvertrouwen of ontdekken hele nieuwe kanten aan zichzelf.

Een heel eigen manier

Karolina maakt gebruik van theatrale werkwijzen, hanteert een interculturele aanpak en een interactieve manier van communiceren. Projecten bestaan gemiddeld uit groepen van 20-30 deelnemers.

Bijeenkomsten beginnen met een ‘warming up’ in een cirkel, deelnemers laten de gebeurtenissen van de dag los en doen vervolgens ‘onmogelijke’ fysieke oefeningen, waarvan mensen vaak aan het begin denken: dit kan ik niet. ‘Je mag het proberen op jouw manier en ook falen. Er heerst een positieve sfeer waarin niets te gek is. Vaak is het zo als A het doet, gaat B het ook doen,’ legt Karolina uit. ‘Je bent

heel direct met elkaar bezig. Je speelt geen rol zoals in het theater, maar je maakt je eigen rol en improviseert. Wat je bedenkt en neerzet ga je ook spelen met elkaar, voorbij de taal omdat je samen een modus vindt, een ‘common understandig’.

Tijdens voorstellingen reageert het publiek op de ‘echte verhalen’ van mensen. Het is een krachtige vorm van theater, het publiek gelooft wat het ziet.

Liefde, eenzaamheid, vrijheid

Het aanbod van ZID projecten is omvangrijk. De afgelopen 2 jaar was het thema ‘Liefde’. Daarbij ging het om de kracht van liefde als antwoord op de onzekere tijden waarin we leven, theatraal uitgedrukt in dans en muziek.

Een recent thema is eenzaamheid onder jongeren. ‘Jongeren zijn ingekapseld in de samenleving, ze sluiten zich op in zichzelf en storten zich op de sociale media. Ze ervaren veel druk in het onderwijs. De school is een examenfabriek, kinderen raken gestrest en zijn eenzaam,’ is Karolina’s overtuiging. Dit project heeft een workshopkarakter en wordt op middelbare scholen gegeven. Er worden filmscripts en raps gemaakt over eenzaamheid.

Vrijheid’ is een nieuw thema voor de projecten die in 2018 worden uitgevoerd. ‘Er is sprake van een illusie van vrijheid. Mensen hebben een beperkte ruimte om te zijn wie ze zijn. Daarom is kunst zo belangrijk, het is een werkelijk vrije plek,’ stelt Karolina. Voorafgaand aan projecten wordt veldwerk gedaan en materiaal verzameld.

De VerhalenVanger is een gezelschapsspel dat de creativiteit bevorderd en waarbij actuele thema’s op een speelse manier bespreekbaar worden. In workshops leren deelnemers op theatrale wijze hun eigen verhaal te vertellen. ‘De verhalen worden ook aan publiek gepresenteerd van het buurthuis naar de schouwburg’, lacht Karolina.

Karolina Spaic (53) is sinds 25 jaar directeur en regisseur van het ZID Theater. Het is geen theater in traditionele zin.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.